Поиск
Календарь
«  Март 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
НАШИ ПАРТНЕРЫ
  • OOO «Защита Агро»
  • Viessmann
  • Wolf
  • Buderus


  • Главная » 2011 » Март » 22 » Альтернативне джерело енергії – енергетична рослина "МІСКАНТУС"
    22:18
    Альтернативне джерело енергії – енергетична рослина "МІСКАНТУС"

     

       Вирощування слонової трави  Miscanthus  giganteus (С4) в  американському штаті  Ілінойс  показали: якщо вирощувати цю  рослину лише на 10% посівних площ  штату, можливо отримати достатню  кількість горючого матеріалу, щоб  забезпечити 50% попиту штату в  електроенергії, включаючи місто  Чикаго. 

     Урожайність С-4 при вологості  12% сягає  25 - 60 т/га, залежно від сорту та місця посіву.

      Професор Стів Лонг – директор центру глобальних змін в біології, стверджує, що слонова трава показала вражаючі результати при вирощуванні в США. Нижче наведено порівняльні данні міскантусу з іншими рослинами.

     



           В чому ж переваги міскантусу ?


       (Miscantus giganteus) -  рослина з   чотириметровим стеблом  є доброю  енергетичною сировиною, оскільки  містить велику кількість целюлози -  64-71%. Вуглекислий газ, що  звільняється  під час спалювання  біомаси, не  перевищує кількості,  раніше  абсорбованої рослинами під  час  фотосинтезу, і тому не  створюватиме  парникового ефекту (утворюється замкнений цикл). Біомаса в енергетиці може бути використана безпосередньо спалюванням. З огляду на високий вміст целюлози і лігніну міскантус є також цінною сировиною для виробництва будівельних матеріалів, його використовують у целюлозно-паперовій промисловості та в сільському господарстві. Крім того, міскантус має позитивний енергетичний баланс порівняно з іншими культурами (верба, коноплі), позитивний баланс і щодо гумусу, оскільки після чотирьох років вирощування він  накопичує 15–20 т підземної біомаси, яка еквівалентна 7,2–9,2 т/га вуглецю. Водночас на вирощування міскантусу потрібні значно менші затрати праці, ніж на виробництво кукурудзи або сої. Тривалість використання плантації — близько 25 років, а комерційного вирощування — 20 років. Біомасу можна збирати щорічно.

    Найвища уразливість рослин виявляється під час першої після висаджування зимівлі. Після другого року вирощування рослини адаптуються і витримують температури нижче -20°С(навіть без снігового покриву).

    Спосіб розмноження теж впливає на стан перезимівлі рослин першого року вирощування. Міскантус не утворює насіння, бо є триплоїдом і має стерильний пилок, тому його розмножують вегетативно. Рослини, розмножені поділом кореневищ, зимують краще, аніж розмножені з культур in vitro.

      Залучення біомаси, спеціально вирощеної на землях, які нині не використовують (землі, що піддалися радіоактивному забрудненню до 15 Кі/км2 по 137Cs — 555 кБк/м2) або використовують в Україні неефективно, є одним з пріоритетних напрямів. Крім того, в зоні радіоактивного забруднення обмежено вирощування продовольчих культур, а відтак є можливість замінити їх культурами енергетичними.

      Подальші наші дослідження маємо намір спрямувати на вивчення особливостей накопичення радіонуклідів міскантусом, фізіологічних процесів у рослині в умовах високого й низького рівня забруднення грунту радіонуклідами, визначення оптимальних агроекологічних умов вирощування міскантусу на забруднених землях з ціллю її очищення та залучення до сільськогосподарського використання.

      Біомасу можна збирати щорічно. При спалювані врожаю з одного гектару кількість виділеного тепла еквівалентна теплу виділеного при спалюванні 15-22 тис метрів кубічних газу, або 18 -28 тон вугілля.


    Рослина очищає ґрунти від пестицидів, гербіцидів, радіонуклідів.

     


    Валентин Леонідович Луговський


    +38 097-545-63-76,

    vluhovskyy@gmail.com




    © 2006 budgazprom (tm) Бесплатный конструктор сайтов - uCoz